Mykonos Real Estate

Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.Χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού ποταμού. Στο Κωρύκειο Άντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π.Χ. περίπου).

Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2.457 μέτρα) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.

Αλλά και το ίδιο το όνομα «Παρνασσός», λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π.Χ. Ετυμολογικά, η λέξη Παρνασσός, υποστηρίζεται ότι προέρχεται από το προελληνικό υπόστρωμα, δηλαδή την γλώσσα που μιλούσαν οι Πελασγοί, και στων οποίων τα τοπωνύμια ήταν συχνή η κατάληξη -σσος.

Βορειοδυτικά της Αράχωβας βρίσκεται το σπήλαιο “Κωρύκειον άντρον” ή “Σαρανταύλι”. Κατά τη μυθολογία ήταν το δώρο του Θεού Απόλλωνα στην Κωρύκεια Νύμφη, απ’ όπου πήρε και το πρώτο όνομα. Το όνομα “Σαρανταύλι” το απόκτησε από τις 40 αυλές που πίστευαν ότι είχε ή από την επαναλαμβανόμενη ηχώ.

Οι αρχαίοι πίστευαν πως μέσα από τις σπηλιές του υπήρχε ο δρόμος που μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με τον Άδη. Το σπήλαιο θεωρούνταν έδρα των χρησμών της Πυθίας και ότι συγκοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα με το ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς. Αργότερα θεωρήθηκε σαν το κέντρο της γης, γι’ αυτό το ονόμαζαν “ομφαλόν της γης”. Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 100 μ. και το χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι όταν ήθελαν να κρυφτούν από ξένους επιδρομείς. Είναι στολισμένο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ο τελευταίος θάλαμος ονομάζεται “Άδυτον”.

Στην Αράχωβα υπήρχαν τρεις Ομηρικές πόλεις: Η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια(1), στα δυτικά η Κυπάρισσος(2), στα ανατολικά και η Υάμπολις(3) στα νότια. Στον Όμηρο αναφέρεται(4) ότι είχαν συμμετάσχει στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με τις άλλες Φωκικές πόλεις (όλες μαζί έστειλαν σαράντα πλοία). Στην Ιλιάδα αναφέρονται τα ονόματα του Επίστροφου και του Σχεδίου γιοί του Ιφίτου Ναυβουλίδη από την Κυπάρισσο.

Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει παλαιοχριστιανικούς οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (οικισμοί Πάνιας).

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μ.Χ. «η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη». Κατά το 16ο αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως η «διασημότερη κώμη στον Παρνασσό».

Η Αράχωβα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Αγώνα του ’21. Η μεγάλη μάχη που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στην Αράχωβα το Νοέμβριο του 1826 αντιμετωπίζοντας νικηφόρα 2.000 Τουρκαλβανούς, έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ανακόπηκε η προέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων και ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα σήκωσε τη σημαία της ελευθερίας. Σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης στην δυτική είσοδο της πόλης υπάρχει η προτομή του Καραϊσκάκη.

 

—————

(1) Γύρω από την πηγή Χτιριαρού, στη δυτική πλευρά της Αράχωβας, τοποθετείται η αρχαία πόλη Ανεμώρεια ή Αναμώλεια(=ανεμώδης, από το όρος και άνεμος). Στράβωνος Γεωγραφικά. Θ΄, 423.

(2) Ανατολικά της Αράχωβας, στη θέση Πάνια, τοποθετείται κατά μια άποψη η αρχαία πόλη Κυπάρισσος.

(3) Στην θέση Υμπιλή ή Εμπολή, στον ελαιώνα της Αράχωβας τοποθετείται η αρχαία πόλη Υάμπολις.

(4) Ιλιάδα, ραψωδία Β΄, στίχοι 517 έως 526.

Η Αράχωβα είναι συνδυασμένη κυρίως με τον Παρνασσό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τις ομορφιές της χειμωνιάτικης φύσης και γενικότερα με τις δραστηριότητες της χειμερινής σεζόν. Όμως εξίσου αξιόλογες είναι και οι ομορφιές όλο το χρόνο της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού, των γύρω γραφικών χωριών και των πανέμορφων παραλιών του Κορινθιακού κόλπου. Επίσης οι σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και του Οσίου Λουκά ευρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Έτσι η επίσκεψη – διαμονή στη Αράχωβα μπορεί να συνδυασθεί με εκδρομές των περιοχών που προαναφέρθηκαν και απόκτηση μοναδικών εμπειριών. Τα Χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού είναι τα καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα της χώρας και καλύπτουν τις απαιτήσεις για αρχάριους και προχωρημένους λάτρες του σκι, ακροβατικό σκι αλλά και με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας, Είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι.

Στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 – 2.300 μ., λειτουργούν 1 τηλεκαμπίνα, 6 εναέρια και 7 συρόμενοι αναβατήρες με 20 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων 16 είναι πίστες κατάβασης μήκους από 600μ., μέχρι 4.000μ. Από αυτές οι 13 είναι μπλε (για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιέρ), ενώ οι τρεις είναι μαύρες αγωνιστικές.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης παρκινγκ, ελικοδρόμιο, χώρους υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα Baby siting με έμπειρο πεδοβρεφοκόμο. Επίσης λειτουργούν σχολές Ski και Snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών Ski και μπουτίκ ειδών ένδυση.

Στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού και σε υψόμετρο βάσης 1750μ, βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις που διοικούνται από την ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) οι οποίες εκτείνονται σε δύο συγκροτήματα, Κελάρια και Φτερόλακα που συνδέονται μεταξύ τους, οδικώς αλλά και με τελεφερίκ. Στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, υπάρχει ακόμη ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο ο Γεροντόβραχος το οποίο είναι ιδιωτικό και το πρώτο πριν ξεκινήσει η λειτουργία των δύο παραπάνω.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν 4.500 χιονοδρόμους ημερησίως. Έχει χώρους στάθμευσης, κατάστημα ενοικιάσεων σκι, παιδικό σταθμό, ιατρείο, ενώ διαθέτει επίσης σαλέ όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, δίπλα στις πίστες και να ατενίσετε την υπέροχη θέα που απλώνεται μπροστά σας. Οι πίστες, από πολύ εύκολες έως και πολύ δύσκολες, καλύπτουν τα γούστα όλων των χιονοδρόμων. Τo χιονοδρομικό διαθέτει και πίστα διεθνών αγώνων την πασίγνωστη Νο 6, εγκεκριμένη και πιστοποιημένη από τη FIS (Διεθνής Ομοσπονδία σκι).

Ο Παρνασσός αποτελείται από πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ που καλύπτουν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων. Συνολικά διαθέτει 6 αναβατήρες και 6 συρόμενα (λιφτ) σε Κελάρια και Φτερόλακα ενώ υπάρχουν και άλλα 2 συρόμενα στο χιονοδρομικό του Γεροντόβραχου. Υπάρχουν δύο πιστοποιημένες και εγκεκριμένες πίστες για αγώνες, η Νο 6 στη Φτερόλακα και το απότομο του Βάκχου (3θέσιο) στα Κελάρια. Στο παρελθόν έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες, όπως το Βαλκανικό κύπελλο στα 1985 στη Φτερόλακα αλλά και ευρωπαϊκά τουρνουά στα Κελάρια.

Η μετάβαση από τα Κελάρια στη Φτερόλακα και αντίστροφα για τους σκιέρ γίνεται μέσω του εναέριου 3θέσιου αναβατήρα «Ερμής». Ο παράδεισος των αρχαρίων είναι τα Κελάρια ενώ η Φτερόλακα όπως και ο Γεροντόβραχος απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς χιονοδρόμους. Σε γενικές γραμμές, οι πίστες στα Κελάρια είναι πιο τουριστικές σε σχέση με αυτές της Φτερόλακας, αλλά μεγαλύτερου μήκους και περισσότερες σε αριθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια, η Φτερόλακα να έχει συνήθως λιγότερο κόσμο από τα Κελάρια και να προσφέρει πιο άνετο σκι.

Τέλος υπάρχουν και πολλές διαδρομές για σκι εκτός πίστας. Η σαχάρα και η περιφερειακή είναι μία από τις πολλές επιλογές σας. Το σκι εκτός πίστας γίνεται με δική σας ευθύνη και φυσικά με πολλή προσοχή εξαιτίας του επικίνδυνου αναγλύφου και των χιονοστιβάδων.

Κανονικά το χιόνι αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου, οπότε και ανοίγει το κέντρο έως και 30 Απριλίου. Χιονίζει κατά τους μήνες Δεκέμβριο Ιανουάριο και Φεβρουάριο με ΝΔ ή ΒΔ άνεμο, ενώ Μάρτιο και Απρίλιο συνήθως με ΒΑ άνεμο. Πέρα όμως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, ο Παρνασσός παρουσιάζει ιδιαίτερα φαινόμενα (μικροκλίμα) λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, έτσι ώστε να χιονίζει μόνο στην περιοχή μας.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι το πιο οργανωμένο στην Ελλάδα με αίγλη που φτάνει ως το εξωτερικό και με υψηλή παροχή υπηρεσιών.

Σας περιμένουμε!!!!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του χιονοδρομικού www.parnassos-ski.gr

Τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού συνδέονται με πυκνό δίκτυο δρόμων που αποχιονίζονται συνεχώς, ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής και αδιάλειπτη πρόσβαση στους χιλιάδες σκιέρ και επισκέπτες του.

Όσοι έρχεσθε από Βόρεια Ελλάδα, φθάνοντας στη Λαμία ακολουθείτε την Εθνική Οδό προς Αθήνα και στο 15ο χλμ στρίβετε δεξιά, προς Πάτρα, Άμφισσα. Μετά από 27 χλμ, στρίβετε αριστερά προς το χωριό Γραβιά ακολουθώντας τη διαδρομή Μαριολάτα -Λιλαία – Επτάλοφος (30χλμ). Στο 10ο χλμ μετά τον Επτάλοφο, υπάρχει διασταύρωση προς χιονοδρομικά (10χλμ) και Αράχωβα.(15χλμ)

Επίσης υπάρχει και η επιλογή, στο ύψος του Μπράλου (18ο χλμ) να στρίψετε αριστερά προς Λιβαδειά, ακολουθώντας τη διαδρομή Αμφίκλεια ή Πολύδροσο προς Χιονοδρομικό Φτερόλακα και στη συνέχεια Κελάρια.(4 χλμ από Φτερόλακα)

Όσοι έρχεσθε από Αθήνα, ακολουθείτε τη διαδρομή Θήβα – Λιβαδειά- Αράχωβα – Παρνασσό ή διαφορετικά, μέσω Κάστρου (από Εθνική) -Λιβαδειά και μετά προς Αράχωβα.

Ερχόμενοι από Δυτική Ελλάδα, ακολουθείτε το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα -Δελφοί – Αράχωβα – Παρνασσός (140χλμ). Μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, καταλήγετε στη Ναύπακτο, όσοι έρχεστε από Πελοπόννησο.

 • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΕΤΠΑΑ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (22670) 31630
 • ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (22670) 31318
 • ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (22670) 29125
 • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜ (22670) 31333
 • ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (22670) 31698
 • ΙΑΤΡΟΙ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ (22670) 31300
 • ΠΡΑΓΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 6945 894498
 • ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ) 6944 247272
 • ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ (ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ) (22670) 31787
 • ΜΠΕΛΛΟΥ (ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ) (22670) 31420
 • ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ (ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ) (22670) 31000
 • ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (22670) 31630
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΔΙΑΓΟΥΡΤΗΣ (22670) 31252
 • ΜΑΥΡΕΠΗ (22670) 31793
 • ΡΙΖΟΥ (22670) 32320
 • ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
 • Χ.Κ. ΕΤΑ (22670) 22693
 • ΚΕΛΛΑΡΙΑ (22670) 22693
 • ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (210) 3464087
 • ΕΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ (22670) 31118
 • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
 • ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ (22670) 31159
 • ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ (22670) 31211
 • ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ (Τ.Σ.Π.Α.) (22670) 31630
 • ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  ΤΑΞΙ (22670) 31566
 • ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ
 • ΕΘΝΙΚΗ (22670) 31496
 • ΕΛΤΑ (22670) 31253
 • ALPHA BANK (22670) 32561
 • ΟΤΕ (22670) 31099
 • ΣΧΟΛΕΙΑ
 • ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (22670) 31281
 • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (22670) 31389
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ (22670) 31315
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ (22670) 31450
 • ΛΥΚΕΙΟ (22670) 31555
 • ΝΑΟΙ
 • ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (22670) 31220
 • ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (22670) 31241

 

Δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης